Geperforeerde platen, wat zijn het en wat kun je ermee

Geperforeerde platen zijn er in vele maten en materialen. Het hangt van de toepassing af, welk materiaal het beste is. De platen komen onder meer in aluminium, staal, RVS en hardboard. De platen dienen perforeerbaar te zijn, wat te maken heeft met de combinatie van materiaal en dikte. Is het resultaat voldoende stevig, waar stevigheid is vereist? Als het met vloeistoffen wordt gebruikt, is het resistent daartegen?

Toepassingen

Geperforeerde materialen worden functioneel en/of decoratief gebruikt. Iedereen kent wel de afvoer van een wasbak, die is afgedekt met een rond geperforeerd onderdeel dat vloeistof moet doorlaten, maar geen afval dat de afvoer kan verstoppen, of voorwerpen waarvan we niet willen dat die in de afvoer verdwijnen. Dat is een voorbeeld van functioneel gebruik. Het gaat er om dat iets wordt doorgelaten en iets anders wordt tegen gehouden. Je zou het filterwerking kunnen noemen. Naast vloeistoffen kan men daarbij ook denken aan licht en gassen, inclusief de lucht die we inademen. Een bed kan op de bodem een geperforeerde stuk hardboard hebben, wat aan de ene kant ondersteuning geeft en aan de andere kant zorgt dat het bed ventileert. In bepaalde gevallen kan geperforeerd materiaal een alternatief zijn voor glas. Het laat wat licht door, maar houdt de doorgang van mensen tegen.

Architectuur

Van de toepassingsgebieden lichten we de architectuur er uit. In de moderne architectuur worden Geperforeerde platen ook decoratief toegepast. Een trap kan bijvoorbeeld ook van hout, beton of ongeperforeerd metaal worden gemaakt, maar de ontwerper kiest voor geperforeerd metaal. Uiteraard is de trap functioneel, maar als de ontwerper voor geperforeerd metaal kiest, dan is dat bewust en heeft die ook een decoratieve functie. Andere voorbeelden van de toepassing in de architectuur zijn balustrades, gevels en schermen. De eigenschappen van geperforeerde materialen zorgen voor oplossingen, waarbij naast licht en geluid ook de dieptewerking op creatieve manieren kunnen worden gebruikt.